2012. április 22., vasárnap

A Föld Napja

Ma van a Föld Napja.

Illene valamilyen értelmes írással előrukkolni, de csak össze-vissza gondolatfoszlányok, és egy ütött-kopott bejegyzés született meg.

A Föld Napja, április 22. A nap, amikor a figyelem arra irányul, hogy hogyan óvjuk meg környezetünket, mit tehetünk mi, apró sejtek a bolygónk szervezetében ahhoz, hogy jobban, esetleg valamivel tovább működjön az egész rendszer. Meg kell állni ilyenkor, legalább ilyenkor, és elgondolkozni. Jó dolog szerintem, ha napirendre tűz az emberiség olyan egyetemes dolgokat, mint például a környezet védelme. Kijelölni napokat, hogy ne feledkezzünk meg a lényeges dolgokról.

Ugyan nem egyetemes "apropó", de a nemzeti ünnepek is hasonlóak, hiszen önmagunk elleni bűn lenne kizárni elménkből őket.

És még egy lépcsőfokkal lejjebb, az egyén szintjén helyezkednek el a születésnapok, a házassági évfordulók ésatöbbi. Mindegyik lépcsőfok fontos, az alapvető, egyetemes értékektől kezdve a nemzeti megemlékezéseken át egészen a Te saját piros betűs napjaidig.

Állítólag többek vagyunk az állatoknál attól a kapott értelemtől fogva, ami képessé tesz a gondolkodásra, a következtetésre, a belátásra. Használjuk hát felelősséggel ezt a képességet. Vagy legalább használjuk. Gondolkodjunk! Kultúra, vallás, tudomány, politika formálja és deformálja a nyers emberi tudatot. És az érzelmi tényezőkről akkor még nem is beszéltünk.

Olyan dolgokra gondolunk ilyenkor, amit már sokan elmondtak előttünk, de nem lehet elégszer hangsúlyozni. Például: a Földet, a bolygót, a környezet értékeit nem szüleinktől örököljük, hanem gyermekeinktől kapjuk kölcsönbe.

Vonnegut írja:

"Szívből kívánom, bárcsak mindazok, akik a közhit szerint szeretni tartoznak egymást, így szólnának egymáshoz két pofon között:
- Egy kicsit kevesebb szeretetet, ha lehetséges, és egy kicsit több elemi tisztességet."

Egyszer azt hallottam, hogy amíg önmagadat nem tudod szeretni és elfogadni, addig másokat sem leszel képes. Kezdjük talán az elemi tisztességnél, utána jöhetnek ezek a magasztosabb érzelmek, mint a szeretet... Azt hiszem, a Föld Napja a Mi napunk. Föld, szülőföld, szülőház, ugyanazok a szintek, mint amiről már beszéltem pár sorral feljebb. Mindegyik nagyon-nagyon fontos, és nem szabad elbagatellizálni egyiket sem. Attól még nem leszel hippi, ha nem dobálod el az összes szemetedet. Attól még nem leszel náci, ha kitűzöd a kokárdát. Attól még nem leszel érzelgős puhapöcs, ha saját kézzel készítesz ajándékot a szeretteidnek.

A mai nap az egyetemes tisztelet napja.

És a végére egy videó, díjnyertes képekből összeállítva. This Bitter Earth, azaz ez a keserű Föld.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése